Kral Mitridates ve Mesir Macunu👑 🍡💚✅

Romalı düşünür Cicero’ya göre Büyük İskender’den sonra dünyaya gelmiş en büyük kral Mitridates ismiyle bilinen 6 kralın sonuncusu olan ve Eupator Dionysius ismiyle de anılan Pontus kralıydı. Racine’nin kendisi için trajedi yazdığı, Mozart’ın ilk bestesini ona atfen yaptığı Mitridates çocuk yaşlarda, aynı zamanda Kapadokya kralının da kızı olan annesi tarafından zehirlenmeye çalışılır. Fakat bunda başarı sağlanamaz, annesi bir yolunu bulup yaşadığı yerden kendisini kovar. Bir efsaneye göre ormanda yaşar ve orada büyür. Fazlasıyla iri olmasından dolayı (batılı kaynaklar 2.5 metre boyunda olduğunu yazar) epey yandaş toplar ve elinden alınan tahtı tekrar kazanmak için girişimde bulunur, bu uğurda annesini, kardeşlerini, onların çocuklarını öldürür. Tahta geçtikten sonra yavaş yavaş topraklarını genişletir ve Roma’nın başına bela olur. Yüzbinlerce Romalıyı öldüren ya da öldürten Mitridates, en sonunda oğlunun ve en güvendiği komutanının ihanetiyle Roma’ya mağlup olur. Özellikle oğlunun ihaneti kendisini o kadar sarsar ki, yanında bulunan kızlarıyla birlikte zehir içerek intihar etmeye kalkışır. Zehiri içen kızları hemen ölürken Mitridates’e hiçbir şey olmaz. Çünkü Mitridates çocuklukta anesi tarafından yaşadığı zehirlenme travmasından, bir de o dönem Romalıların, savaşta olduğu tüm düşmanlarını zehirleterek öldürdüğünü bildiğinden dolayı yaşamı boyunca ufak ufak zehirleri kendisine zerk eder. Bu yüzden de zehirlere karşı vücudu bağışıklık kazanmıştır.

Bugün tıp biliminde, farmakolojide zehirlere karşı az miktarda zehir kullanarak vücudu immunize etme işlemine bu kralın isminden çıkışla mitridatizm denilmektedir.İlkçağ ve orta çağın bütün tıp alimleri özellikle Galen, İbn-i Sina gibi büyük isimler mitridatizmden bahsetmiş ve bu yöntemin bir panzehir olarak kullanılması gerektiği belirtmişlerdir. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan zehirlenip yatağa düştüğünde onun için, Merkez Efendi tarafından hazırlanıp bugünlere kadar miras olarak gelen mesir macunu da ismini mitridatizmden almıştır. 41 çeşit baharattan oluşan mesir macununu yiyenin hiçbir zaman zehirlenmeyeceği, en ağır hastaların bile bu karışımı yediğinde hastalığından kurtulacağı gibi inanışlar vardır.

Hastalıktan kurtulan Hafsa Sultan’ın emriyle, kendisi tarafından yaptırılmış camiden yılda bir defa dağıtılan mesir macununun gerçekten böyle bir etkisi var mıdır bilinmez. Bildiğimiz tek şey, bir kültür mirasının bugünlerde çok farklı amaçlarla piyasada yer aldığıdır.

Sevdiklerinizle birlikte keyifli, mutlu Pazarlar..

Sevgilerimle💝

#mesirmacunu #mitridates

7 Comments

  1. Elifcim yazına benim yorumum şöyle ;Paraselsus ( 1493-1541) Bütün maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur, diyerek zehire doz kavramını getirmiş .İnsanoğlu çok eski çağlardan başlayarak zehri keşfetmesi zor olmamış gerek saldırı amaçlı gerekse , zehri bertaraf etme konusunda boş durmamış deneye deneye sonuca ulaşmayı başarmıştır. Günümüzde de ilaç sektörü devamını sürdürerek ,hem zehir hemde panzehir , olmayı başarmış . Yazınla yine mistik çağlardan günümüze uzanan bir yolculuğun etkileyici öyküsünü okuduk emeğine teşekkürler sevgiler

    Liked by 1 kişi

    1. Teşekkürler teyzecim Paraselsus un sözü cuk oturdu. Keyifle okuduğum yorumun için yüreğine sağlık.. Artık az az zehir almaya devam ancak dişe dolgu yaptırmamak gerek!😬😬😘😘

      Beğen

  2. Amalgam diş dolgusu civa içerdiği için ağzında bu dolgu olan kişilere yapılan testlerde kanda yüksek oranda civa tespit edilmiş. Beyinde ve diğer hayati organlara zararı var. Bende amalgam dolgu sökülürken gereken önlem alınmayıp hatalı işlem yapıldığı için yaklaşık 2 ay ağızda metalik tat ,koku alma kaybı başağrısı halsizlik vs oldu. Bildiğin üzere ağır metaller civa alüminyum toksiktir.

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s