Matematiğin sırrı!📄✏️🔢

Fotoğraftaki meczup görünüşlü kişi, ünlü bir Rus matematikçi.. Dünya’nın en zor problemlerinden biri kabul edilen Poincare önermesini çözen ve eğilip büküldüğünde formlarını yitirmeyen nesnelerin geometrik özelliklerinin üç boyutlu anlaşılmasını sağlayan kişi…

Bilindiği üzere Matematik dalında bir Nobel ödülü yoktur. Bunun nedenini, Alfred Nobel’in bir matematikçiyle kendisini aldatan sevgilisine duyduğu kıskançlığa rivayet edilse de ilgi duymadığı ve teorik bulduğu bir alan şeklinde açıklamak biraz daha oturaklı geliyor. Matematik dünyasında Nobel’in alternatifi Fields madalyonudur; 40 yaşını aşmamış en fazla dört matematikçiye verilmektedir.

1966 doğumlu Grigoriy Perelman, Poincare problemini 2002’de çözer ve 33 sayfalık makaleyle kamuoyuna sunar. O zamanlar Saint Petersburg’daki Steklov Enstitüsü’nde çalışmaktadır. Getirdiği çözümün anlaşılması hemen olamaz. Dört sene sonra Fields madalyonuna ve ödülü olan 1 milyon dolara layık görülür ancak ödülü ret eder! O dört senede matematik camiasından ve yakın çevresinden yeterli saygıyı bulamadığı için kırgındır. ‘Ben ünlü olmak istemiyorum. Alt tarafı bir problem çözdüm, bu kadar büyütülmesi ilginç’ der ve enstitüdeki görevinden istifa eder. Şu anda annesiyle birlikte maddi olarak kısıtlı, sade bir yaşam sürmeye devam ediyor.

‘Bir lokma, bir hırka’ insanı sırrı içinde bulmuş, çözmüş ancak anlayan olmayınca pul etmemiş! Fotoğrafa bakınca oluşan acıma hislerine de paraya da pula da ihtiyacı yok onun. İnsanı güçlü kılan ihtiyaçlarının azlığıdır, o bu haliyle hayatın matematiğine ermiş görünüyor!

Keyifli mutlu bir pazar günü dileğiyle sevgilerle 💝

#perelman

5 Comments

  1. “ Bir matematikçi sanmaz fakat bilir. İnandırmaya çalışmaz çünkü ispat eder.Güveninizi beklemez. Belki dikkat etmenizi ister .” Henri Poincare . Rus matematikçinin adı geçen poincare önermesini çözüp yeterli ilgi ve kıymet görememesinin özeti yukardaki sözler . Dahilikle delilik arasındaki ince çizgi herne kadar incede olsa insan ruhunda derin ve keskin olarak varlığını sürdürüyor. Rus matematikçinin bu radikal çıkışı ve davranışının arkasında durması sığ düşünen beyinlerle çelişsede kocaman bir tebriği saygıyı hak ediyor .

    Liked by 2 people

  2. Aktardigin yazı yine gönül telimizi titretti.. Perelman ve onun gibiler baska dünyanın ozel insanlari . Bir fotografa bir de odasında oturana baktim istemsizce. ne kadar cok benziyor 😄 benimki sayisalci olmasa da,yazdiklarini anlamadim yasadim cicegim 🌺 bilgilendirdigin gönül penceremden mis kokular gonderdigin icin cok tesekkurler 🙏 kalemine saglik bitanem..

    Liked by 1 kişi

  3. Maddiyatın ilk sıraya taşındığı günümüzde ‘şeref’ ‘haysiyet’ ‘saygı’ gibi kavramları yaşayan, tek suçu ‘içe dönük -intraword’ liderlik olan bu zeki ve Özel insanların sayısı o kadar az ki… Sen de onlardan birinin annesi, arkadaşı, her şeyisin.. Gurur duymalısın çok öpüyorum balım benim 💝🧿

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s