Gebeliğin son haftalarına doğru, bebek için en doğru ve gerekli giysi ve malzemeleri alma telaşı ile tecrübe etmiş olanlara sorular başlar: ‘Hastane çantasında ne olmalı?’ ‘İlk neye ihtiyacım olacak?’ ‘Nasıl yapacağım?’ Dünya’da bu konuda bazı devletlerde güzel uygulamaların olduğunu kısa bir zamana kadar bilmiyordum. Bunlar arasında kuşkusuz ilk sıradaki ülke, uygulamayı 1938’den beri en uzun süredir yapan Finlandiya…
Ülkenin sosyal güvenlik sistemi (KELA) tarafından, gebeliğin 5. ayında içinde anne adayına bebeğin ilk gereksinimlerinin olduğu, özenle seçilmiş onlarca malzeme içeren bir kutu gönderiliyor. Finlandiya’da her doğan bebeği ebeveynleri o kutudan çıkanlarla büyütüyor tıpkı kendi büyüdükleri gibi.. Bebek kutuları 1938’de ilk gönderildiğinde amaç; savaş sonrası bebek ölümlerini azaltmak, bebek hijyeni konusunda ebeveynleri bilinçlendirmekmiş. Kutuların gönderilmesi için tek şart sağlık kontrollerinin ki -bunun da bizdeki rutin gebelik kontrolünden daha seyrek ultrason içerdiğini söyleyebilirim- yapılmış olması.. İlk başta sadece gelir düzeyi düşük ailelere gönderilen bebek kutuları daha sonra gelir düzeyi ayırt etmeksizin herkese gönderilmeye başlanmış. Cumhurbaşkanının oğlu dahil olmak üzere her doğacak bebek için her aileye.. Bu durum elbette sosyal eşitlik ve değer kavramlarını derinden hissettiriyor. Tıpkı Finlandiya eğitim sisteminde özel okulların ve herhangi bir alanda rekabetin olmayışı, herkese ayrım gözetmeksizin eşit oranda tanınan eğitim hakkının dünya’da en başarılı sistemlerden birinin mayası olması gibi..
Bebek kutularından neler mi çıkıyor: Bebeğin içeride ve dışarıda giyebileceği tulumlar, eldivenler, patikler, şapkalar, çoraplar, bluz ve pantalon takımları, alt bezleri, önlük, bebek bezleri, uyku tulumu, nevresim, çarşaf, yastık kılıfı, battaniye, havlu, tırnak makası, diş fırçası, termometre, bebek kremi, resimli bebek kitabı, oyuncak, çocuk bakım kitabı gibi bilimum önemli eşya.. Kutunun kendisi de yenidoğan bebeğin birkaç ay uyuyabileceği bir beşik aynı zamanda.. İçerik her sene yeniden değerlendiriliyor örneğin 2007 senesi öncesinde verilen biberon ve emzik anne sütünün önemini desteklemek amacıyla kaldırılmış. Anne adayı bebek kutusu yerine 140 Avro ödemeyi de seçebiliyor ancak ilk doğumunda büyük oranda tercih bebek kutusundan yana oluyor. KELA’nın web sitesinden alınmış fotoğraflarla aşağıda inceleyebilirsiniz:
İstanbul için hak, adalet ve eşitlik duygularıyla temiz bir seçim temenni ediyor, mutlu Pazarlar diliyorum.
Sevgilerle 💝
#bebekkutusu #KELA
Eşit bir dünya için, herşey çok güzel olsun 🤲❤️kalemine sağlık meleğim 😘
BeğenLiked by 1 kişi
Çok teşekkürler meleğim, öperim😘Ne istersen öyle olsun 😊😊🧿
BeğenBeğen
Uygulamaya bayildim… Bizimle paylastigin icin cok sag ol.canim. bütün dunyaya yayilmasi temennisiyle 👏👶kalemine saglik canim 😘
BeğenLiked by 1 kişi
Çok teşekkürler bal Nesrinim ben de çok sevdim 💝 aslında uygulayanlar var. Bir de başaramayanlar Arjantin de tek sene yapılmış sonra da yolsuzluk nedeniyle kaldırılmış örneğin … Bizde nasıl olurdu acaba? 🤔🤭
BeğenLiked by 1 kişi
Hayal edemedim 🤣🤣
BeğenLiked by 1 kişi
Fillandiya’ya bir kez daha hayran kaldim, kalemine sağlik Elifciğim,mutlu pazarlar her sey çok güzel olsun!!!😍😘
BeğenLiked by 2 people
Gülinim çok teşekkürler mutlu Pazarlar aşkım 💝Olsun tabii 🙏🏻👍
BeğenLiked by 1 kişi
Elifcim kalemine sağlık . Demokratik, adaletli sosyal devlet demek ;toplumda eşitlik , eğitim , sağlık ,sosyal hak ve özgürlükleri sağlayıp halka temiz çevre , doğaya insana ve hayvana saygı , gösteren devletir sonuçta dışa bağımlı olmayan huzurlu adaletli mutlu insanların ülkesi oluyor darısı bizede ….
BeğenLiked by 2 people
Umarım teyzeciğim hizmet devleti son kademe biz daha tarım devleti miyiz sanayii devleti miyiz belli değil.. Çok teşekkürler yorumların benim için çok kıymetli öpüyorum çok…
BeğenBeğen
Finlandiya’dan beklenecek hareketler bunlar. Kalemine sağlık şef. Mutlu haftalar
BeğenLiked by 1 kişi
Mutlu haftalar şef, teşekkürler 😊🙏🏻
BeğenBeğen