Bu pazar, Dünya’nın çeşitli şehirlerinde tarih, kültürel mirastan ari merak, ilgi ve hatıra kapsamında nitelendirebileceğimiz bir birikimin sergilendiği ilginç müzeleri geziyoruz. 🤩
1- Bitmiş ilişkiler Müzesi (The Museum of Broken Relationships), (Zagrep, Hırvatistan)
Biten bir ilişkinin ardından, hayal kırıklığı, acı bazen hüzün taşıyan ve sağlam kalabilmiş tüm ‘hatırlatıcı’lar sahipleri tarafından hikayeleriyle birlikte bağışlanarak, 2006 da kurulmuş bu enteresan müzede sergileniyor. Müzenin kuruluş amaçlarından biri duygusal çöküntüye yaratıcı bir şekilde merhem sürmek! Müzenin girişinde şu yazıyor:”Toplum bize, evlilik, cenaze, hatta mezuniyet ve vedalaşma sırasında bir tören lütfediyor. Fakat ne kadar korkunç bir duygusal çöküntüye yol açsalar da ayrılıklarımız resmi olarak tanınmıyor. Oysa Roland Barthes’in “Aşk Söyleminden Parçalar” kitabında söylediği gibi “Her tutkunun, kesinlikle seyircisi vardır. Her aşkî adanma muhakkak bir teatral finale sahiptir.” Bu teatral finalin izini taşıyan parçaların sessiz dili, her şeyin zamanla nasıl değişebildiğini büyük harflerle söylüyor. Neler mi var dersiniz? Sahibinin biten 7 yıllık evliliğin ardından ne görmeye, ne de birine vermeye tahammülü olmadığından, turşu kavanozuna balık istifi sıkıştırdığı nikah giysisi, savaş dönemi hiç okunmamış mektuplar, giysiler, kırık bir pencere, gelinliği ütülemiş ve ilişkinin en sadık şahidi bir ütü, anahtarlıklar, çalar saatler, bir kavanoz ayna parçası, arkasındaki aşk mektubuyla birlikte parçalanmış…
Türkiye’den de iki parça bağışlanmış: Birincisi: “Zagor beni ağlatır” başlığı altında duran bir Zagor çizgi romanı. Adam, kadını bir gün aniden terk ediyor. Kadın şöyle diyor: “Beni bu olaya hiç hazırlamamıştı ama belli ki kendisi epey hazırlıklıydı. Gittiğinde ondan geride hiçbir şey kalmamıştı. Bir tek bu Zagor.”
Kadın zamanla bu Zagor meselesini takıntı haline getiriyor, sahaflara gidip Zagor topladığını belirtiyor.
Bir tane de eski bir para; 1 milyon TL banknotu. Kadın hesabın kendisine düşen bölümünü ödemek istemiş ve bunu bırakmış zorla. Adam bu parayı hiç harcamamış ve ilişki bittiğinde müzeye hediye etmiş.
Tedavülden kalkmış ilişkilerin ‘masumiyet müzesi’nde hayat tiyatrosu sergileniyor.
2- Uluslararası Casusluk Müzesi (International Spy Musuem) ( ABD, Washington DC):
2002 yılında kurulmuş müze, geçmiş ve günümüz casusluk faaliyetlerini, bu faaliyetlerde kullanılan aletleri, teçhizatları, yöntem ve ünlü casusları gözler önüne seriyor. Müze, bu alanda en geniş koleksiyona sahip. Bond 007 için ayrı bir bölüm hazırlanmış. İlkçağdan günümüze, Antik Yunan İmparatorluğundan, 1. ve 2. Dünya Savaşlarına, günümüzde soğuk savaş döneminde kullanılan her türlü casusluk aleti ve ünlü casuslara ait bilgiler sergileniyor. Bilgiler konunun uzmanları ile İstihbarat örgütü çalışanları tarafından derlenmiş.
Casusluğa adanmış ve bu görünmez mesleği yöntemleriyle ‘görünür’ hale getirerek, kamuya küresel bir bakış açısı sunan ilk ve tek müze…
3- İşkence Müzesi ( Torture museum) (Amsterdam, Hollanda)
İnsanoğlunun doğada yaşayan en acımasız ve zalim varlık olduğunu tekrar hatırlamanız için bu müze birebir. Orta Çağda aşırı dincilerin, engizisyon mahkemelerinin cadı avında kullandıkları insan bedenini ortadan ikiye kesen, elle yürütülen giyotinler, insanların üstüne ağırlık bağlanarak yatırıldıkları çivi yataklar, koltuklar, tırnak sökücüler, demir bakireler, idam kılıçları…. Müzenin gıcırtılı korkunç kapısından girdikten sonra, karanlık ve kendine has atmosferinde işkencenin ağırlığına tanıklık edebilirsiniz.
Prag’da bulunan işkence müzesini ürpererek gezme fırsatım oldu, yazarken bile huzursuz etkisini anımsıyorum. Bu dehşetengiz müzeyi görüp de, Orta çağda yaşamadığımıza şükretmemek mümkün değil!
4- Çekiç müzesi (Hammer museum) (Haines Alaska)
İnsanoğlunun eski zamanlardan, modern zamanlarınına yaratıcılığının ve gelişmesinin hikayesini anlatan çekiç, Çekiç Müzesinde kullanılışının tarihçesine ışık tutuyor. Müze 2002’de ziyarete açılmış, Mayıs- Eylül arası açık. Çekicin kullanımı ve insanoğlunun gelişim sürecindeki katkılarını araştıran, sunan Dünya daki tek müze..
Müzeler sadece ülkelerin tarihini anlatmazlar, eğrisiyle doğrusuyla insanoğlunun yaşadığı, kullandığı veya merakını cezbeden her şeyi biriktirerek, göz önüne sererler.
Keyifli ve mutlu bir Pazar dileğiyle…☕️🍳🍀
Sevgiler💐
#bitmişilişkilermüzesi #müze #işkencemüzesi #çekiçmüzesi
Elifcim tebrikler yazın ilginç anlatım dilin sade ve akıcı bir solukta ve çok beğenerek okudum . İnsana ve yaşadıklara dair her şeyde kendimizden de birşeyler buluyoruz belkide bu yüzden ilgimizi çekiyor . Özellikle bitmiş ilişkiler müzesi ruhumuzu kanatsada zamanın iyileştirici gücüyle geçmişin tozlu raflarında yerini alıyor.
BeğenBeğen
“Müzelik..” müzeden mi çıktı” eski herhangi bir şeye verilen tepkilerden biridir.. ama eski duygulara bunu soyleyemez kimse.. en ilginci bitmis iliskiler müzesi benim icin.. kimbilir onlari incelesek belki isik tutar yeni iliskilere yapilmamasi gereken hatalara.. iskence muzesini hicbir zaman gormek istemem. Esyalarin ruhu ve enerjisine inanirim. Kalemine saglik guzel prensesim iyi pazarlar 🙏😘💜
BeğenBeğen