Dünya’nın genelinde 19. yüzyıl itibarıyla toplanan veriler ile ispatlanmış kesin bir demografik bulgu var: insan ömrü uzuyor ve bu ömür süresi değerlendirildiğinde kadınlar erkeklerden 6 ila 8 sene uzun yaşıyor. Nedeni bilimadamlarının hala incelediği ve kromozom, hormon, hücre sayısı farklılıkları gibi faktörlerle açıklamaya çalıştıkları konular…Özetle kadınlar fizyolojik açıdan öyle görünmese de biyolojik açıdan erkeklerden daha dirençli ve bu durum gelişmemiş ülkelerde 3, gelişmiş ülkelerde ise 8 sene fark yaratıyor. 163 ülkenin internet üzerinden güvenlik, sosyal yaşam, eğitim gibi çeşitli parametreler üstünden uluslararası katılımlı bir anket üzerinden değerlendirildiği goodcountry .org sitesine göre “iyi ülke” sıralamasında 59. sırada ( son 2 senede 3 sıra gerilemiş) olan güzide ülkemizde ortalama fark 5 sene olarak hesaplanıyor. ‘Erkek nesli tükeniyor’ başlıklarının içini dolduran bir neden bu olabilir çünkü Dünya’da 50 yaş üstü 100 kadına karşılık 160 erkek terk-i hayat ediyor!
Yine ortalama veriler ile hareketle, Dünya’da erkeklerin kadınlar kadar uzun yaşadığı tek bir yer var üstelik 100 yaş üstü nüfusun en fazla görüldüğü yer: İtalya Sardunya adasındaki Villagrande köyü…
Fotoğraftan göründüğünüz gibi mimari güzelliğin uzun yaşamla alakası yok gibi görünüyor 🙂 bilakis iç içe geçmiş az katlı evler, sokaklar, yollar ve bir meydan… Buradaki hayatı düşündüğümüzde, insanlarının yollarının sıklıkla kesiştiği klasik bir mahalle/ köy hayatı gözümün önünde canlanıyor. Uzun ömürlülükte genetik faktörlerin önemi var ancak %25 etkili, gerisi ise yaşam tarzı olarak belirtiliyor. Villagrande köyündeki yaşam incelendiğinde, Amerika’da, Brigham Young Üniversitesinde Julianne Holt-Lunstad ve arkadaşlarının 309 000 civarı yaşlı kişiyi yaşam tarzları ( beslenme, egzersiz, çevresel koşullar, sigara ve diğer madde bağımlılıkları, doktora gitme sıklığı, sosyal yaşam vb) açısından araştırdığı çalışma sonuçlarıyla tamamen örtüştüğü görülmüş. Yedi yıl süren araştırmada, yanıt aranan temel soru şu: “Hayatta kalanlar arasında, ölme ihtimallerini azaltan şey neydi?” Sonuç bulgularına göz attığımızda on temel faktör az önemliden çok önemliye doğru sıralanıyor. Uzun yaşamda faktör olan ancak en az önemli görünen temiz hava! Onu yüksek tansiyonun tedavi edilmesi izliyor. Ne kadar kilolu ve zayıf olmanız da az önemli faktörler arasında! Spor yapmak da yaşam süresini uzatıyor ancak önemi orta seviyede. Kalp krizi geçirmiş olup, tedavi görmek ve spor yapıyor olmak da listenin ortasında. Şimdi daha önemli faktörler; grip aşısı yaptırmak! (virus mutasyonu nedeniyle çoğumuz yaptırmayız örneğin!) ve içki ve sigara kullanmamak veya bırakmış olmak yaşam süresinin uzun olmasında etkili bir belirteç. En önemli etken ise, araştırma verilerine göre sosyal ilişkiler; derdinizi paylaşabileceğiniz, hastalandığınızda hastaneye götürülebilecek, güvendiğiniz yakın ilişkinizin olduğu insan kümesine sahip olmak ve sosyal iletişimde bulunduğunuz ağ! Gün içinde kaç kişiyle konuşuyorsunuz? Bu hem güçlü hem de zayıf bağlarınız olan insan kümesini kapsıyor. İş arkadaşlarınız, komşularınız, mahalle esnafı, kahvenizi yapan kişi, dahil olduğunuz etkinliklerde konuştuğunuz kişiler, kısaca etkileşimde bulunduğunuz herkes!
Sosyal etkileşim ağınız ve sahip olduğunuz ömürlük dostlarınız ömrünüzü uzatabilir ancak burada saptanan sosyal medya üstünden mesajlaşmak değil (tamamen faydasız da denemez) ancak beyin ancak yüz yüze görüşmeler ile bir dizi nörotransmitter salınımı sağlıyor. Yani biriyle göz teması kurmak, el sıkışmak, oksitosin salgılanması için yeterli, bu da güven duygunuzu arttırıyor ve kortizol seviyenizi düşürüyor. Yani stresinizi azaltıyor ve dopamin ortaya çıkıyor, biraz uyuşturucu etkisi yapıyor ve acıyı dindiriyor. Doğal yolla salgılanan morfin gibi.
Özetle, sosyal ilişkilerin güçlü ve güven dolu olması ve kişinin kendini korunaklı hissetmesi diğer tüm parametrelerle birlikte uzun ve mutlu bir yaşam için anahtarlardan bir tanesi. Belki de kadınların yüzyıllardır erkeklerden iyi yapmış olduğu şey budur!
Sevgilerimle, sağlıklı, mutlu, sosyal bir Pazar günü geçirmeniz dileğiyle…😊🍀💚
#villagrande #uzunyasam
Okurken kocaman bi gülümseme yayildi yüzüme.. erken gidenlerden olacagim sanirim ☺️ Aslında bence bu enerji transferi.. kim güçlüyse karsisindakinden bi nevi sarj oluyor.. çocuk taze tanri enerjisi ile donatilmis diye düşünüyorum. Bu nedenle sizi ne kadar yorsalar da bi tazelenmis hissi verir. Yaslilarla bir arada yasarken manevi doyumu yasasaniz da bi yorgunluk hissedersiniz.. abime kızdığım bi anda – ki annemi uzdugu bi durumdu- ben onun ömrüne ömür kattim gibi bi kelam etmistim o sinirle ☺️sanirim doğruluk payi varmis. Elim eline, gözüm gözüne az degse de sen ve diger bebelerim ruhuma iyi geliyorsunuz. Kalemine emegine saglik 🙏😘🤗💜
BeğenLiked by 1 kişi
Ne mutlu aynı kelamı edip, aynı duyguyu hissedebilmek. Tüm kıymetlilerin ve senin ömrün uzun, sağlıklı olsun akıllı, mantıklı balım benim. Doğru söylemişsin çünkü yaşlılar kendini güvende hissettiği yerde mutluluğa, olabildiğince sağlığa erebiliyor diye düşünüyorum. Villagrande sakinleriyle röportaj vardı. Yaşlılar saygı görüyor, yaşlıdır diye itilip kakılmak yerine Kıvanç kaynağı oluyorlar gençlerin.
Güzel yaş almalarımız olsun birlikte öpüyorum enerji kaynağım(ız)❤️❤️❤️🧿🙏🏻
BeğenLiked by 1 kişi
Anca fırsat bulup okuyabildim şef. İkigai felsefesi:)
Kalemine sağlık.
BeğenBeğen