Sir Nicholas Winton – Sessiz tevazu ve gerçek bir kahramanlık👶👧🏼🌷💝

Son günlerde, ağırlığını yüreğimizin kaldırmadığı, masum küçücük çocuklara yapılan istismarlara ait haberler dayanılmaz boyutta arttı.. Bu sabah, çocuklar için gerçekten harika bir şey yapmış bir insandan bahsetmek istiyorum ki dünyadaki toplam kötülüğe karşı iyiliğin küçük farkla da olsa kazanacağına ve de çocukların mutluluğu ve sağlığını düşünen insanların var olacağına dair umudumuz tazelensin.

1938’de 2. Dünya Savaşının öncesinde yaşanmış ve 669 yahudi çocuğu Britanya’ya kaçırarak, Nazi soykırımından hayatlarını kurtaran Sir Nicholas Winton’un hikayesi bu. İngiltere’de yaşayan yahudiler tarafından başlatılan çocukların Nazi Holokost’undan kurtarılmasını amaçlayan “kindertransport” nakil operasyonunun sivil kimliği, İngiliz hükümeti tarafından onaylandı ancak bu hiç kolay olmadı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, özel işletme ve hatta hali vakti yerinde vatandaşlar çocukların günlük ve eğitim masraflarının karşılanması ve Nazi tehdidi atlatıldıktan sonra çocukların kendi ülkeleri veya başka ülkelere göç etmesi konusunda çalışma yaptılar ve güvence verdiler. Kolay bir iş değil, anne babası olmadan 18 yaş altı binlerce çocuğun Britanya’ya tek başlarına yolculuk etmesi ve çeşitli ailelerin yanına yerleştirilmesinden bahsediyoruz. Başlangıçta, Almanya, daha sonra Avrupa’nın Nazi tehdidi altındaki hemen her ülkesine yayılan bir organizatörler ağı kuruldu. Çocukların kimliği taranarak önceliklendirme sırası oluşturuldu ve durumu en vahim olan çocuklar listelendi. Nazi toplama kamplarında esir tutulan ve tutuklanma tehlikesi olan 10-17 yaş aralığındaki ergenler, yahudi yetimhanelerinde kalan kimsesiz çocuklar, aileleri çok fakir olan bakıma muhtaç çocuklar veya aileleriyle birlikte toplama kampında tutulan çocuklar öncelikle nakledilecekti. İşte bu operasyonun Çek Cumhuriyeti bacağını organize eden kişiydi Nicholas Winton. 29 yaşındaydı o zaman ve bankerlikle uğraşıyordu. Bu işi o kadar büyük gizlilik, cesaret ve alçakgönüllülükle yürüttü ki tam 50 sene eşi dahil kimseye bahsetmedi. Benzer şekilde, binlerce yahudiyi kurtaran Alman Oskar Schindler’in hatırasında, bu kahramanlığından ötürü İngiliz Schindler diyorlar ona. 669 Yahudi çocuğu 8 trene bindirerek, onlara bir yaşam umudu vermiş bir insan(dı) o. Ve bu sırrı, tavan arasında eşi çocuk isim, adres listesi ve operasyon ile ilgili bilgileri içeren defteri bulmasa, ölene kadar taşıyacaktı belki de. Bir ihtimal, savaşın başlaması ve sınırların kapatılması nedeniyle yerine ulaştıramadığı, kendilerinden haber alınamayan 250 çocuğun sorumluluğu iyi bir iş yaptığına dair öz takdirini engelledi.

Winton’a ait defteri eşi Grete ondan habersiz bir gazeteciye verdi ve 1988’de BBC’nin Winton için sürpriz bir belgesel hazırlamasına önayak oldu. 1938’de kurtardığı çocuklarla yan yana oturuyor Winton ancak bunun farkında değil! Spiker şunu diyor: “Hayatını Nicholas Winton’a borçlu olanlar, ayağa kalksın!” Salon ayağa kalkıyor…Şaşkınlıkla etrafına bakıyor Winton…Göz yaşartıcı bir tablo, anlam yüklü, iyilik ve güzellikle örülü… Eğer izlemediyseniz videoya iki dakika ayırmanızı şiddetle tavsiye ederim:

https://youtu.be/rOwvWWq-nAc

Allah, yüzlerce çocuğun hayatını kurtarmak için kendi hayatını ve güvenliğini hiçe saymış ve asla kendini kahraman görmeyen bu beyefendi insana uzun ve sağlıklı bir ömür bahşetmiş. 1 Temmuz 2015’de 106 yaşında uykusunda huzur içerisinde öldüğü belirtiliyor kaynaklarda..

Dünya’yı yaşanır hale getiren iyi insanlar ve çocukların eşsiz masumiyetidir. İnsanın içinde sürekli süren savaştan, iyiliğin galip gelmesi, çocuklar için güvenli, mutlu oyun alanları bırakabilmek ve güzel değerlere sahip çocuklar büyütmek dileğiyle…

Keyifli, mutlu pazarlar…

Güzel Kars’tan sevgilerimle 💝 🤗

Elif Gılbaz Ata

#sirnicholaswinton #holokost

3 Comments

  1. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun bu dünya iyilerin hatrına dönüyor Elifim ❤️
    Mutlu pazarlarınız olsun bitanem 💞
    Keyifli gezmeler, Kars da kaz eti yemeden dönmeyin sakın 😀😀😍

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s