Kitap yorumu- Fahrenheit 451 (Dikkat! Okumayanlar için spoiler içerir)

Fahrenheit 451 Ray Bradbury’nin 65 yıl önce yazdığı distopik bilimkurgu klasiği..

Kitabın ismi kitabın yanma derecesini söyleyen bir itfaiye şefinin cevabıyla belirlenmiş. Filmini izlememiştim kitabını oldukça değişik ve konu olarak rahatsız edici buldum.

Kitabın özü: Gelecekteyiz. Öyle bir gelecek ki insanlar uyuşturulmuş, TV kafa olmuş hepsi. Bilgi ve mutluluk onları bu aptal rüyadan uyandıracak kadar tehlikeli silahlar. Özellikle kitaplar o kadar tehdit edici ki, itfaiyenin görevi onları kül etmek. Zararlı bir ot yığını gibi, semenderden boşalan alevle kül ediliyorlar. Okumanın ve düşünmenin yasak olduğu bir dünya gözümde sevimsizce canlanıyor. Bu kitap 10 senedir ‘yakmak büyük zevk’ diyen hiçbir şeyi sorgulamayan Guy Montag ın uyanış öyküsüdür. Gözlerinin açılmasını 17 yaşındaki Clarisse’e borçlu olan Montag, etrafını sorguladıkça nasıl uyutulduklarının farkına varıyor. Eşi Mildred ile olan ilişkisi dahil ruhların tıkıldığı bir kibrit kutusu yeni Dünya! Guy Montag ın farkındalık öyküsü ve kaçışı çok etkileyici idi.

Kitabın kalbi: Her şeyi başlatan ve o soruya bir kalp bırakmak istiyorum:

Clarisse Mcclellan Guy Montag’ın arkasından “Bay Montag mutlu musunuz?” diye bir soru yöneltir ve bu soru ile birlikte Guy Montag ’ın aklına şüphe tohumları ekilir..

Guy Montag ın alev makinesi ile işlemek zorunda kaldığı cinayetlerden sonra Mekanik tazının Montag’ın peşinde olduğu ve nehir boyunca süren kovalamaca benim için kitabın en heyecanlı anıydı!

Kitabın sözü: – Böyle kitapların bu kadar önemli olmasının sebebini bilmiyor musun?

Çünkü nitelikliler. Nitelik sözcüğünün anlamı nedir peki? Bana göre doku demektir. Bu kitabın gözenekleri var!…

Kitaplardan bu kadar nefret edilmesinin nedenini şimdi anlıyor musun? Onlar hayatın yüzündeki gözenekleri gösterir. Rahatına düşkün insanlar balmumundan aya benzeyen, gözeneksiz, tüysüz, ifadesiz yüzler ister ayrıca !

Kitabın sonlarında kitapları zihinlerinin derinliklerinde ezberleyerek saklayan insanlar, bir neslin kurtuluş umuduydu. İnsanlık yaşadıkça umut da var olacaktı. 💝

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s