Radio Caroline 📻 🚢🥇

Bu sabah, ‘Korsan yayın’ deyiminin çıkmasına neden olan radyoya kulak verelim. 1964’den beri Radio Caroline mücadele dolu tarihiyle halen yayında…

Radyo Caroline, İngiltere’de 1960’larda neredeyse tümünün BBC’nin tekelinde olan birkaç radyonun yayın yaptığı zamanlarda denizde doğdu! İngiliz kıyılarının 20 km açığında hiçbir ülkenin uluslararası sularına girmeyen bir noktada demir atmış bir gemi düşünün, radyonun yayını işte o gemiden yapılıyordu. Bu dahiyane fikir İrlandalı işadamı ve müzik müdürü Ronan O’Rahilly’in aklına geldi. Hayranı olduğu John F. Kennedy’nin kızının adını verdi bu açık deniz radyosuna: ‘Caroline’. MV Fredericia isimli gemiden gelen Caroline’in sesi, o güne kadar Avrupa’da müzik şirketlerinin buyruğuna girmiş radyoların sesinden çok farklıydı. Rock ve popüler müziğin o güne kadar hiç duyulmamış isimlerini yayınlayan, DJ’lerin sohbetlerine yer veren ve ilkleri gerçekleştiren bir devrim niteliğindeydi. Sadece 1 ay yetti, BBC’nin toplam dinleyicisinden fazla sayıda kişi Radio Caroline’in sesine kulak vermeye başlamıştı. O’Rahilly’nin amacı sadece BBC’nin hükmünü kırmak değildi, sponsorluk adı altında neredeyse Avrupa’daki tüm radyoları domine edip, bu radyolarda yalnızca istedikleri şarkıların çalınmasını sağlayan büyük plak şirketlerini de ekarte etmekti. Hiç adı duyulmamış kendi keşfettiği yetenekleri dinleyiciyle buluşturacaktı. Radio Caroline’nin bayrağı dalgalandıktan sonra her şey değişti ve geriye dönüş hiçbir zaman olmadı; yayıncılıkta yepyeni bir devir açılmıştı.

Müzik seçimlerindeki çeşitlilik, hiç duyulmamış yetenekli sanatçı ve gruplara şans tanıması, Dave Lee Travis, Johnnie Walker ve Emporer Rosko gibi ünlü DJ’lerin kariyerlerine öncülük etmesi Radio Caroline’i kalplerde başka yere taşıdı. Pink Floyd, Queen, Moody Blues’i İngiltere’de geniş kitlelere ulaştıran bu radyodur. Radio Caroline ünlendikçe bazıları rahatsız olmuştu. İllegal ilan edilip, susturulmak istendi zaman zaman yayınlarına ara verildi. ‘Korsan’ ifadesi gemi ve yayınları için bu dönemde basında sıklıkla geçmeye başladı. 1986’dan beri istasyonun yöneticiliğini yapan Peter Moore: “Uzun yıllar boyunca yetkililer, Radyo Caroline’ı kapatmaya vargüçleriyle çalışıyorlardı. Yetkililer bizi daha fazla kapatmaya çalıştığında, daha fazla devam etmeye kararlıydık ve bu da halktan bir hayranlık uyandırdı. Kamuoyu geri dönen bir serseri görmek istiyor” diyor. Radio Caroline’in ruhu işte tam olarak bu!

Hikayesi The Boat That Rocked (Rock’n roll teknesi) 2009 tarihli sinema filmi ile beyazperdeye aktarıldı. Tüm baskılara direndi Radio Caroline, susmadı ve bugün internet üzerinden sesi tüm Dünya’ya ulaşıyor. Özellikle İngiltere, Hollanda, Amerika, Çin’de yoğun dinleyici kitlesi var. Öncülük bayrağını gemisi batsa da, siyasi güçler devreye girse de bırakmadı, radyoculuk tarihinin serseri ruhlu korsanı olmaya devam ediyor.

Sevdiklerinizle birlikte mutlu, neşeli bir Pazar günü dileğiyle..

Sevgilerle💝🧿

#radiocaroline #korsanyayin #O’rahilly #PeterMoore

10 Comments

  1. Elifim kalemine saglik.. Devrimci, yenilikçi ruhlar olmasaydi coktan yok olmustuk.. iyi ki varlar 😊yine cok hos bi konuyu islemissin.. tesekkurler papatya.

    Liked by 2 people

  2. Elifcim kalemine sağlık , yine değişik bir konu yakalamışsın bilgilendik müzik tüm dünyanın evrensel dilidir aynı anda farklı ülkelere kolayca mesajını ulaştırır kalplere akıllara nufus eden güzel ve anlamlı bir yoldur . Sevgilerimle

    Liked by 1 kişi

    1. Teşekkür ederim, yüreğine sağlık teyzecim. Müzik aynı zamanda zevklerin özgürlük alanıdır bu nedenle dokunulmazdır. Kucak dolusu sevgiler, çok seviyorum seni 😍😘

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s