Corona Günlükleri -Doğa ve Farkındalık üstüne

1-Fil yok= Karınca Yok= Ağaç yok

Bu akıl almaz eşitlik Amerikalı çevre bilimciler tarafından ispatlanmış! Kenya’da çalışan Florida üniversitesi araştırmacısı Todd Palmer ve arkadaşları belli alanlardan hayvanları çitlerle dışlayarak, fil ve zürafa gibi iri hayvanların soy tükenişinin simülasyonunu yaptılar. Ardından 10 sene boyunca ‘uğuldayan dikenler’ diye bilinen bir akasya türü üstünde etkilerini gözlemlediler. Ağaçlar normalde karıncaları kendine çekebilmek için özel içi oyuk dikenler ve nektar salgıları üretir. Karıncalar da aldıkları besine karşılık konak ağaçlarını parazit ve diğer uğrak hayvanlara karşı savunur. Filler ve diğer iri hayvanların ortamdan uzaklaştırılması ve ağaçtan otlanmaması, ağaçların nektar ve oyuk diken gibi ödüllendirici ürünleri üretmemelerine neden oldu. Buna karşılık ise, ağaçları savunan muhafız karınca türü yok oldu. Ortaya çıkan diğer karınca türü ise ağaçları işgal ettiği gibi, tekeböceklerini de davet ediyordu. Böcek larvaları ise ağaç odunu üzerinde zayıflatıcı etki gösterdiğinden ağaçlar ölüyordu.

10 sene zarfında otlanan iri hayvanların uzaklaştırılması, bir karınca türünün besinsiz kalarak yok olmasına, ağaçların da ölmesine neden oldu. Doğadaki akıl almaz denge bilim için şaşırtıcı bir keşif alanıdır. Ve her şey birbirine bağıntı kuramadığımız anda bile zincirleme bağlıdır.

Dünya’daki solucanların veya böceklerin tamamen yok olması, hayatın bitmesine neden olabilir. Ancak yaşam piramidinin en tepesine ikişer üçer basamakları atlayarak oturan homo sapiens yok olursa, Dünya daha güzel ve temiz bir gezegen olabilir. Doğadaki varlığımızın önemi, solucanların tükenmesi karşısında son derece etkisizse bu kadar öykünmek neye?

2- Yeşil kuyruğunuzu farkedin!

Bir kişi size yeşil bir kuyruğunuz olduğunu söylerse, onun deli olduğunu düşünürsünüz.

İki kişi söylerse, tutarsız olduklarını düşünürsünüz.

Üçten fazla kişi aynı şeyi söylerse, arkanızı döner ve farkedersiniz!

-Kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak iyi tanırsanız yani kişisel farkındalığınız yüksekse, o ‘kuyruk’ daha ilk baş verdiğinde yakalarsınız ve ‘yılanın’ başını küçükken ezebilme şansınız olur.

-Kuyruk çıktıktan sonra farketmediyseniz, sizi uyaran ve muhtemelen size değer veren ilk dürüst kişiyi de dinlemediyseniz, dünyanın geri kalanının gözünde ‘kuyruklu’ olmanız an meselesidir.

Sabahın ilk saatlerinde oturduğunuz yerde 1 dakika boyunca gözünüzü kapatıp, ayak baş parmağınızdan saçınıza kadar aşağıdan yukarıya adım adım vücudunuzu tarayın, bastığınız ve oturduğunuz yeri, yavaş yavaş tüm kaslarınızı, kemiklerinizi ve derin nefesinizi hissetin. Duygularınızı kontrol edin, olumlu olumsuz…. farkına varın. Bunu rutin yaparsanız, zihinsel ve fiziksel olarak farkındalığınız yüksekse “çok değiştin, kuyruğun var!” cümlesine arkanızı dönmek zorunda kalmazsınız.

Diyeceğim odur ki, bugünlerde doğadaki yerimizi, ruhumuzdaki benliğimizi keşfetmenin tam zamanıdır.

Mutlu bir Pazar günü dileğiyle,

Sevgilerimle 💝

#farkındalık #yeşilkuyruk #coronagünleri

5 Comments

  1. Elifcim yazını ilgi ve merakla okudum kalemin dert görmesin. Aslında yazının özetini şu cümlelerinde ifade etmişsin “Doğadaki akıl almaz denge bilim için şaşırtıcı bir keşif alanıdır. Ve her şey birbirine bağıntı kuramadığımız anda bile zincirleme bağlıdır.” Örneğin ağaçların muhteşem bir haberleşme ağlarının olduğu ,konuşabildikleri ,hatta korku duyduklarını , hayvanların önsezi ve altıncı hislerinin olduğu koku ile yer işaretlemesi yapabildikleri , arların karıncaların müthiş yönetim stratejileri gibi bir çok detay .Yaşadığımız karantina günlerinde gördük ki insanın elini ettiğini çektiğinde mahvedilen doğa ve yeryüzü daha yaşanılası bir hal almaya devam ediyor . Dünyanın bitki ve hayvanların görünmez sarmal bağlarının şifrelerinin ancak küçük bir bölümünü çözebilen insanoğlu bencilce sahiplendiği hem evrenin hemde kendi bedeni ve ruhunun gizlerinin farkına keşke varabilseydi.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s